EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Професионалният домоуправител – медиатор между различните гледни точки на живущите в сградата

 13/04/2018 Професионалният домоуправител – медиатор между различните гледни точки на живущите в сградата
„Професионалните домоуправители познават закона, влагат всичките си ресурси в това да обслужват сградата, имат екип специалисти, които да реагират в различни ситуации – било то аварийни или рутинни.  Те имат една много интересна и трудна задача – да бъдат медиатори между различните гледни точки и спорове на живущите в сградата. Тази професия не представлява просто събиране на парите и  плащане на асансьора – има много повече специфики“, каза Бисера Пейчева, регионален мениджър за София на PLHome & office, по време на участието си в предаването"Часът на репортера" на БНР - Радио Шумен на 27.03.2018 г. 
„Законът за етажната собственост си има своите несъвършенства и пропуски. Има тип сгради и казуси, които изобщо не са засегнати от закона, като например новите сгради. Много ми се иска функциите на районните администрации да са малко по-засилени. Много ми се иска и самите професионални домоуправители да имат малко повече правомощия що се касае до това да налагат санкции. Смешно е да се каже, че ако някой ми пречи и ми нарушава спокойствието или завзема общи части и не изпълнява решенията на съкооператорите си, глобата е от 20 до 100 лева. И тази глоба не се знае кога ще ти бъде наложена и дали изобщо ще ти бъде наложена от районния кмет“, добави още Бисера Пейчева. 
Г-жа Пейчева споделя и наблюденията си относно професионализма в самия бранш: „Получава се едно негативно настроение от собствениците от тези фирми, които аз наричам „фантоми“, които обявяват много ниски цени, заблуждават хората, че правят всичко вместо тях и в крайна сметка не предоставят необходимата услуга. С колегите от бранша сме се обединили около мнението, че трябва да има някакъв лицензионен режим или пък с общината да се предвидят някакви обучения дори за съществуващи домоуправители“.     
Повече информация за работата на PLHome & office можете да прочетете на http://plhome.net. 

JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж