EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Авторитетът на изпълнителя зависи от качественото и в срок издаване на обекта

 24/08/2015
Управителят на "Планекс" ООД инж. Христо Димитров в интервю за в. "Строителство Градът", 6 юли 2015 г.

Инж. Димитров, 
завършихте поредния голям строителен проект. Как се разви във времето строителството на хотелския комплекс?
- Изпълнението на проекта "РИУ Хелиос Парадайз" в гр. Свети Влас, община Несебър, бе планирано още през 2013 г. Периодът на офериране и договаряне с възложителя "Тера турс сервиз" ООД продължи няколко месеца до момента, в който бяха уточнени детайлите и одобрени първоначалните строителни графици.
Обектът бе изпълнен от "Планекс" ООДкато главен изпълнител в сътрудничество с "Мидия" АД на два етапа – грубо строителство и последващо довършване на сградите до ключ, като крайната цел бе комплексът да посрещне своите първи гости за туристически сезон лято 2015. През периода януари 2014 г. до средата на май 2015 г. бяха изпълнени конструкциите, зидарии на външни стени, топло- и хидроизолации, както и част от фасадните елементи и мазилки, а довършителните дейности продължиха до издаването на обекта през май 2015 г.
"РИУ Хелиос Парадайз" е първият и най-големият хотел от инвестиционния проект на възложителя "Тера турс сервиз" ООД, който планира изграждането на комплекс от четири- и петзвездни хотели и вили, насочен към семейния и all inclusive туризъм. Хотелът разполага с над 600 двойни стаи, близо 100 апартамента, ресторант и клуб за анимации с РЗП 64 750 кв.м и 4 басейна с обща площ 3955 кв.м.
При изпълнението на проекта за нас бе изключително важно да докажем капацитета си като строителна компания и надежден партньор, както и да изградим дългосрочни взаимоотношения с партньорите си и възложителя.

Кое е специфичното и различното, което може да кажете за този проект?
- От технологична гледна точка във видовете СМР на обекта нямаше елементи, които да ни затруднят или да са непознати за фирмата ни. Бе необходимо обаче да направим много точен разчет на строителния график, т.к. времето за изпълнение бе ограничено с оглед мащабите на проекта. Грубото строителство бе осъществено за около 4 месеца, а довършителните работи траеха около година, но имаше прекъсване на дейностите на площадката през лятото на 2014 г. В обекта са вложени около 19 000 куб.м бетон и 4000 тона армировка. Средно на обекта за етапа на грубо строителство работиха около 250 квалифицирани и общи работници, а по време на довършителните дейности техният брой нарасна на 650.

Какви бяха предизвикателствата при изпълнението му?
- При всички случаи бе предизвикателство да изпълним коректно задълженията си по строителния договор в срока, който бе необходим на възложителя. Независимо от точните графици опитът сочи, че са възможни отклонения от първоначалните планове. Реализацията на проекта започна при стандартни изисквания за качество, който по-късно в процеса на работа с възложителя бяха променени и завишени, което доведе до допълнителни строителни решения и изпълнение на СМР. Графикът бе актуализиран, за да се постигне крайната дата.
Основната предпоставка за успешната реализация на проекти от подобен мащаб е добрата организацията и сътрудничеството между всички участници в процеса на изпълнение. Екипът, с който работихме, включваше различни по своя принос и ангажименти фирми. Основното предизвикателство бе да се създаде стройна организация, в която всеки знае своето място, поле на действие и задължение да спазва общия ред на площадката. При най-малката грешка в последователността на действията и съгласуваността на екипа може да се получат фатални закъснения в графика. Имиджът и авторитетът на всички фирми зависят от качественото и в срок издаване на обекта.

Кои бяха най-трудните технологични решения, които се изпълниха на обекта?
- Проектът се отличава със своята класическа визия и стил. Видът на фасадите бе постигнат с монтажа на декоративни фасадни изделия от EPS и полимербетон, продукти на фирмите "Силек" и "Керамика Бургас" АД. В процеса на работата се наложи да се потърси техническо решение за хидроизолация на видимите плоски покриви. В случая бе използвана безшевна хидроизолационна мембрана на фирма "Алхимика". Цилиндричните и сферичните покриви и сводовете са обшити с покривни обшивки на фирма SSIB, което е рядко използван материал в този обем. Работата по покривите е с повишен риск на изпълнение и бе необходимо да се вземат допълнителни мерки за безопасността на работниците. Като обобщение може да се каже, че по-различни технологични решения се търсеха по-скоро с оглед на планираната визия и запазване излъчването на сградите, отколкото свързани с конструкцията или затруднено фундиране, както се случва при други проекти.

Кои са предпоставките в конкретния случай за успешната реализация на проект от такъв мащаб, разположен в курортна зона със специфичен режим на строителство?
- Добрата организация, постоянната комуникация, планирането, отговорността на всички изпълнители, добре изградени и квалифицирани екипи – всичко това е нужно да успее една толкова мащабна идея. Много е важно да се спазва стриктна дисциплина сред служителите и работническия състав и съблюдаване на всички изисквания за безопасност. Затова при изпълнението на подобни проекти се насочваме към наши одобрени подизпълнители– те познават нашите изисквния и правила и ги съблюдават. Предпоставки са яснотата на инвестиционното намерение, както и съдействащата роля на консултанта.

По какви други проекти работите в момента?
- "Планекс" ООД през 2015 г. е изпълнител на няколко интересни проекта: Апартаментен комплекс "Капре Вита" и жилищна сграда "Албатрос", които се намират в кк Св. Константин и Елена, гр. Варна, също така Аквапарка в гр. Поморие, както и възобнови изграждането на свой инвестиционен проект, замразен на груб строеж в гр. Бургас – административна сграда "Смарт център".
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж