EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Сламените къщи

 29/04/2013  Сламените къщи
от capital.bg

Компанията "Планекс холдинг" ще изгради комплекс от екологични сгради в авренското с. Здравец

За едни зеленото строителство е свързано с технологиите и иновациите, за други то е по-скоро връщане към старите, естествени, добре изпитани от времето материали. Така, докато първите строят високотехнологични сгради, подчинени на управлението на компютърен мозъчен център, вторите изграждат сгради от слама, глина и кирпич... Някои обаче правят и двете. Такъв е примерът с "Планекс холдинг". Дружеството, което през годините е изпълнило редица големи проекти от бетон и стомана, сега планира да изгради комплекс от сгради с обществено предназначение и еднофамилни жилищни къщи в авренското с. Здравец, използвайки изцяло екологични и естествени материали, добити в непосредствена близост до имота.

Здрав в Здравец

Преди около пет години "Планекс" купува парцел от близо 17 декара на южен скат в с. Здравец с идеята да построи върху него ваканционен комплекс от фамилни къщи, които впоследствие да продаде. Сега обаче идеята е друга - създаване на място за почивка, което дава спокойствие и чистота, и в същото време е забавно и приятно за почивка на хора от всички възрасти. Нещо повече, от инвестиционната компания смятат да развият един различен проект за екологичното строителство като цяло. "Като организация и управление на строителството ние сме в зоната на високите технологии в бранша. Този проект ще бъде пример за минимално въздействие върху околната среда, а защо не и база за сравнение в това: що е то зелено строителство, казва Пламен Андреев, управител на "Планекс холдинг".
За да развият идеята си, от дружеството организират архитектурен конкурс, в резултат на който е избрана бъдещата концепция на селището. Като приоритет в заданието на компанията към проектантите е екологията, а на следващо място – подчиняване на функцията на природосъобразното строителство. Така сред 15 участващи проекта от "Планекс" се спират на този на студио "Щрих", на което е възложено да го доразвият до работната му фаза. "Имаме идея още при строителството да привлечем интереса, като организираме групи от ученици или студенти в самото изграждане на къщите", разказва Андреев.

Глина, слама и кирпич

Накратко проектът може се опише като комплекс от къщички за "гости" и всичко останало, което би направило престоя за един уикенд, за седмица или месец приятен. В селището ще има басейн, фитнес, сауни, парк с кътове за игра и др. Ще бъде оформена и стопанска зона за отглеждане на биоплодове и биозеленчуци, различни домашни животни и птици. Важно решение е, че в селището няма да се допускат автомобили - паркирането ще бъде обособено общо за целия комплекс. Ще бъде изградена и система за събиране и ефективно оползотворяване на условно пречистените и дъждовни води. Предвижда се и монтирането на слънчеви колектори, но енергията от тях ще се използва единствено за отопляване на водата в басейна.
Самите къщи и сградите за обществено обслужване ще се изпълняват с бали слама, глина, камък и керамика. Естествено носещата конструкция и покривите ще са дървени. Бетон и стомана ще има само по изключение в основи или подпорни стени. "По топлотехнически изчисления на проектантите стената от бали слама, отвътре измазана с глина, а отвън защитена с ръчни тухли и камък, има много нисък коефициент на топлопреминаване и гарантира температурна разлика от 8 градуса", обяснява Пламен Андреев.
Едно от основните предимства на избрания тип строителство е, че е лесно и бързо и при него няма нужда от използването на тежка строителна техника.

От по-близо

"Основният момент в концепцията е и икономията на горива за транспорт на материали, респективно замърсяването от тях", разказва Пламен Андреев. Така например сламата за къщите ще се "добива" на разстояние до 5 км от имота, като общо над 80% от материалите, необходими за изграждането, ще се доставят от разстояние, по-малко от 10 км. Над 90% от влаганите суровини пък ще бъдат рециклируеми.
Не без значение е и това, че всички земни маси ще останат на място с подходящо вертикално планиране.
"Никак няма да е лесно да реализираме проекта като детайли, интериори, съвместяване на технологията със съвременните условия на живот и очакванията на обитателя в XXI век – но в това е и предизвикателството", казва Пламен Андреев.  Той допълва, че изграждането на комплекса е както експеримент за създаване на "различен продукт", така и осъвременено връщане към древните начини на строителство. "Ако експериментът е успешен – той би имал бъдеще не само в нашите проекти", допълва управителят на "Планекс холдинг".
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж