EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Слама и кирпич - алтернатива на стоманобетона

 25/03/2013
"Планекс" организира конкурс с високи изисквания за екологично строителство
Интервю на управителя на Планекс Холдинг - Пламен Андреев пред в. Строителство градът, Брой 12 от 25/03/2013
Автор: Силвия Ценова

Петнадесет колектива се включиха в архитектурения конкурс за изработване на обемно–планировъчно решение и архитектурен облик на Комплекс от сгради с обществено предназначение и еднофамилни жилищни сгради в с. Здравец, община Аврен. Конкурсът бе организиран от "Планекс" и "Пи Ел Ейч Инвест" съвместно с Камарата на архитектите в България – регионална колегия Варна. Журито отличи с награди четири проектни предложения, характеризиращи се с иновативност на решенията, екологичност, умело вписване в пасторалната среда и доближаващи се най- пълно до философията на проекта, който инвеститорите искат да реализират. За идеята, резултатите от конкурса и достойнствата на участвалите проекти разговаряме с инж. Пламен Андреев.
 
Г- н Андреев, защо решихте да обявите конкурс, което не е характерно за предприемачите в България, особено в сектора на жилищното строителство?
- Терена в с. Здравец придобихме преди около пет години и тогава мислехме да изградим комплекс от  42 къщи с обслужваща зона за обитателите, с идеята да се продават. Впоследствие решихме да се откажем от тази идея, защото терена щеше да се презастрои и нямаше да се получи това, което си представяхме. А терена с площ 16, 8 дка представлява южен скат с много добро ослънчаване, в момента зелена поляна на границата на регулацията на с. Здравец, посока Аврен.
След дълго обсъждане и обмисляне, съдружникът ми инж. Христо Димитров подхвърли идеята да организираме конкурс съвместно с КАБ. Конкурсът е за концепция т. е. градоустройствено решение, на базата на функцията която сме задали, изисквания за екологичност, възможности комплексът да се използва за уикенд туризъм. В регламентирания срок бяха предадени 15 проекта, при 21 закупили тръжната документация. Жури, излъчено от "Планекс холдинг" с участието на арх. Владимир Попов, представител на КАБнаправи много задълбочен анализ на всички проекти и на 11 март обявихме резултатите.
 
Отговори ли конкурсът на Вашите очаквания?
- Да, напълно. След като обявихме резултатите от класирането, получихме обратни имейли от голяма част от участниците с благодарност за организацията, за точността и честността при оценка на проектите. Следващата седмица организираме изложба в Дома на архитекта във Варна.  Ще покажем всички участвали проекти, всеки да може да ги види и оцени. Аз също искам да благодаря на проектантите. Всеки един тези 15 колектива показа достатъчно високо ниво на професионализъм и на отговорен подход към решаването на поставената задача. И се надявам, че този подход и начин на организиране на конкурси, ще бъде добър пример за цялата гилдия. Защото ако искаш да получиш нещо стойностно, трябва да имаш добър избор. А добър избор можеш да имаш тогава когато си организирал един почтен и точен конкурс, с който да не подвеждаш никой и да получиш много и различни идеи, да получиш решение което максимално се доближава до това, което си представяш.

Какво включваше заданието за конкурса?
- Заданието бе второто нещо, за което получихме похвала от участниците. Те споделиха, че рядко попадат на толкова добре осмислено и правилно поставено задание. Работата по съставянето му въобще не беше лесна. Започнахме с един много разширен вариант, който свивахме, докато накрая оставихме най - важните думички, които архитектите трябваше да използват за отправна точка. Спечелилия първо място е намерил точно тези думички, които го направиха първенец – връзката, връщането на гражданина към селото, възможността децата да опознаят част от селския бит и селското обитаване в едни съвременни условия и същевременно иновативни екологични решения, които са не мода, не хит, а нещо което да бъде изпълнено със смисъл и съдържание.
 
Как оценявате конкурсните проекти?
Общото за всички проекти е, че във всеки един е вложена много мисъл и идея. Част от проектите са малко по- градски, по – урбанизирани, по- типични ако мога така да се изразя. До втори етап на журиране достигнаха тези, които са по- иновативни и по – пълно се доближават до концепцията ни. В резултат на проведените обсъждания, класирахме на първо място проекта на студио "Щрих". Този проект най- добре се вписва в изпълнението на заданието и дава най-добри идеи за организация на пространството. Основните достойнства на проекта са доброто ситуиране на застройката, изнасянето на зоната за обществено обслужване в горния край на терена, в най-шумната му част, граничеща с пътя, опростената архитектура с много приятни силуети, минимална намеса в терена. Много ни хареса и подхода на проектантите, които са избрали технология за изграждане на сградите с бали от слама. Тема която в момента интересува архитектите и по света – става въпрос за Франция, Скандинавия, САЩ, Румъния. Към това екологично строителство има много  сериозен интерес. Всички материали, необходими за изграждане на комплекса се намират на не повече от 5 км. от мястото на строежа и се добиват непосредствено от природата. Т. е. това е много по екологично, отколкото слънчевия колектор на покрива например.
Сградите , изпълнени по тази технология, са с много добри топлоизолационни качества. Създава се възможно най-добрия микроклимат в помещенията. Разликата между температурата вън / вътре, според изчисленията на проектантите е около 8 градуса, т. е. може да се наложи да няма и климатици дори. Единствено трябва да се избере екологичен начин за отопление през зимата.
 
Как планирате реализация на проекта във времето?
Първо трябва да минем редица градоустройствени процедури. След което или паралелно ще възложим работно проектиране на първи етап – зоната за обществено обслужване, заедно с част от бунгалата/студията за сезонно ползване. По принцип планираме да го изградим на три етапа. През втория ще бъде реализирана останалата част от студията, заедно със спортната част и цялостното благоустрояване, и на трети етап – еднофамилните къщи.
Сигурно ще имаме затруднение при овладяването на технологията на строителството, при нейното одобряване и прилагане като цяло съобразно законодателството, но се надяваме да намерим правилното решение, което да не противоречи на законодателството свързано с изграждането и приемането на сградите в България.
Планекс е компания, която може да претендира за високи технологии в строителството. Правили сме какво ли не от бетон и стомана, но не сме правили нищо от слама и кирпич. И за една високотехнологична компания, която е позната и доказала възможностите си в съвременното строителство, би било много интересно да изгради нещо, което е близо до природата и е една препратка към миналото като технология на строителство и градивни материали. Резултатите от конкурса поставиха нови предизвикателства пред "Планекс" като инвестиционна компания.

Наградени проекти
Първа награда: 3 500 лв. и възлагане и договаряне на проектиране на следващ етап
- Студио "Щрих"
Втора награда: 3 000 лв.
- арх.Венцислав Маринов Неделчев
Трета награда: 2 000 лв.
- Е-арх Студио" – арх.Мартин Христов
- арх.Борислав Игнатов  и арх.Александър Минчев

JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж