EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

През 2012 г. клиентите проявиха усет към баланса в търсенето на имот

 14/01/2013
Ивета Андреева, Началник отдел "Продажби" в "Планекс ИНвест" ООД пред в. "Строителство Градът", Брой 2 от 14/01/2013

Все повече внимание се обръща на факторите среда, функционалност, обслужване и сигурност

Г-жо Андреева, как ще обобщите 2012 г. от гледна точка на продажбите по основните направления, с които се занимава "Планекс Инвест" ООД - градски и ваканционни имоти?
- В последните три години при нас водеща роля имат продажбите на градски имоти. 2012 г. не прави изключение от тази тенденция и не се появяват индикации, че това ще се промени в бъдеще. Като цяло на пазара се забелязва оживление, но доколко това ще се превърне в някакъв стабилен възходящ модел, ще можем да кажем следващата година.
При градските имоти регистрираме повишено търсене на имоти с две и три спални за сметка на апартаментите с една спалня. Считам за добър сигнал това, че през годината имаме висок процент на втори покупки от стари наши клиенти. Това означава, че хората са доволни от продукта на "Планекс". И тази година руснаците остават почти половината от всички купувачи на градски имоти във Варна.
Що се отнася до ваканционните имоти – продажбата им съставлява около една пета от всичките ни продажби през годината. Клиентите продължават да са предимно руснаци, но са хора с по-ограничени бюджети. Интересът им е насочен към имоти с малка площ и ниска крайна цена. Слънчев бряг продължава да е популярна дестинация за тях. Тъй като идват от места с голяма гъстота на населението, тук отново търсят шума и тълпата – това е представата им за добра ваканция. Единици са тези, които търсят имоти в малки курортни селища.

Кои бяха най-честите изисквания на клиентите, що се отнася до жилищните проекти?
- Най-после през 2012 г. клиентите проявиха усеткъм баланса. Все повече хора си дават сметка, че в дългосрочен план евтиното излиза скъпо, а какво по-дългосрочно от покупката на жилище? Вече оценяват много високо сигурността на фирмата, вниманието, което получават при нас – все нематериални категории, които доскоро не бяха фактор и не се ценообразуваха в съзнанието им. Прави впечатление, че въпросите на клиентите, преди да вземат решение за покупка, все по-често "излизат от апартамента" и чисто техническите и екплоатационни характеристики на имота и се насочват навън - към това, което заобикаля сградата. Те се интересуват от средата наоколо, в пълния смисъл на думата. Взискателни са относно качеството на живот, което може да им осигури районът, в който се намира сградата. Важни са добрата инфраструктура, паркирането, осветлението, зелените площи, магазините и детските площадки, транспортната достъпност, допълнителните услуги. Центърът на големия град вече не е предпочитано място – там е шумно, прашно, пренаселено. Интересът се измества към близките крайградски зони.
През последната година най-често изискванията на клиентите са свързани с функционалното разпределение на имотите, тяхната добра осветеност и просторни стаи. Наличието на различни бонуси като довършителни работи и паркоместа, включени в цената, продължават да бъдат стимули за покупка. Наистина хората започнаха да търсят баланс от всички елементи на офертата – не само разположението на имота, но и среда, функционалност, обслужване и сигурност. В момента се купуват жилища за живеене, като целта вече не е просто да се вложат "едни пари". Клиентите искат да намерят най-подходящия за тяхното семейство дом, правят си точна сметка на финансовите възможности и затова фактори като сигурен инвеститор, възможност за цялостно или частично довършване и други услуги са от голямо значение.
 
Кои характеристики се оказаха най-важни за рентабилността на ваканционните имоти? Към днешна дата какво според вас носи най-голяма възвращаемост на инвеститорите в този вид имоти?
- Разделям инвеститорите във ваканционни имоти на две групи. Първият, най-важен и с най-голяма отговорност това е инвеститорът на обекта. Често, както е и в нашия случай, това е компанията, която, освен че го изгражда, продава и управлява след това, на първо място създава цялостната концепция. С оглед рентабилността не би трябвало да се прави компромис с локацията, средата, която създаваш за хората, и набора от разнородни услуги и забавления, които да предложиш. Нереално е да се очаква, че на този пазар можеш да построиш една сграда само с апартаменти някъде до морето/планината и да я продадеш бързо. Апартаментите в един успешен проект се съпътстват от заведения, басейни, детски кът, бар, СПА център, велосипеди под наем и т.н., а защо не и библиотека с книги на няколко езика?
"Малките" инвеститори във ваканционни имоти са нашите клиенти, които купуват имота за почивка и отдаване под наем. В последните години възвращаемостта от отдаване под наем е около 8-10%. Това означава, че собствениците на менажираните апартаменти успяват да покрият всички разходи по обслужването на имота като данъци, такса поддръжка и да им остане известна сума. Чудеса не могат да се очакват, тъй като заетостта е сезонна. На практика това са 3-4 летни/зимни месеца, на които се разчита основно.
И тук отново е важна ролята на менажиращата компания, която ако иска един добър сезон, следва да е ангажирана с разработването на нови и нови допълнителни услуги за туристите - еднодневни екскурзии, занималня за децата, фолклорни вечери и т.н.
 
Каква е инвестиционната програма на "Планекс Инвест" за 2013 г.? Кои са ключовите обекти, очакващи своето реализиране през тази година?
- Най-новият инвестиционен проект на "Планекс Холдинг" е комплекс "Акварел Резиденс", който се намира в кв. "Бриз" – един от предпочитаните райони на Варна, известен с отличните си комуникации и множество паркови площи. Проектът се състои от три комплекса, разположени на три съседни парцела и обединени функционално чрез обща концепция. Строителството ще е поетапно, като към настоящия момент е изграден "Акварел 1". В края на септември 2012 г. започнахме изграждането на "Акварел 2" - 56 жилища с една, две и три спални с площи от 47 до 140 кв.м. Поради денивелацията на терена, следваща общия релеф в района и липсата на възможност от застрояване на площите пред сградата, повечето апартаменти разполагат с красива гледка в посока Варненския залив. Боровата горичка, която се намира в съседство, ще бъде запазена и допълнително облагородена от нас. Строителството на "Акварел 2" ще бъде завършено до май 2014 г., а към средата на 2013 г. ще започне и изграждането на "Акварел 3" – 120 апартамента, вътрешен басейн, малък СПА център, фитнес и множество зони за отдих и специални детски площадки.
 

Ивета Андреева е магистър по „Икономика на строителството“ от Икономически университет - Варна. Започва работа в "Планекс" през 2004 г. като консултант по продажби, а от 2007 г. е началник на отдел „Продажби“ в  "Планекс Инвест" ООД         
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж