EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Държавата да инвестира в строеж на училища

 16/03/2010
Не пипайте данъците с цената на всичко
Изпиляваме цените, за да сме конкурентни, казва инж. Пламен Андреев
 
вторник, 16 март 2010, в. Стандарт"

Инж. Пламен Андреев е строителен предприемач и собственик на известната варненска фирма "Планекс Холдинг". Тя е построила над 25 хотела в Златни пясъци, МОЛ Варна, бизнеспарк и жилищни комплекси в София. Сега компанията вдига най-големия МОЛ "Галерия" край морето и сградата на новото кметство в Каварна.

Инж. Андреев е 52-годишен, зодия Везни, баща на трима синове. В частния бизнес е от началото на прехода. Той е сред основателите на първата у нас партия на бизнеса "ГЛАС" и общински съветник в местния парламент на Варна.
- Инж. Андреев, строителството е сред най-засегнатите отрасли в кризата. Това не се ли случи заради големия бум през 2007-2008 година?
- Кризата е резултат от диспропорции в харченето и производството в световен мащаб, от многото имагинерни пари в обращение, от нарушените правила на кредитиране и т.н. Имотите и вложенията в имоти са също част от това. Вярно е, че имаше бум, но той бе провокиран от търсенето. А когато има търсене - логично е предлагането да го изпреварва. Естествено след възхода следва свиване, което на една балансирана и развита икономика може до известна степен да се отрази по-меко. Но за българския бизнес (особено строителството и имотите) ударът е жесток. Свиване в пъти на ангажиментите, натиск от банките, липса на перспектива. Но благодарение на кризата това, което все още не е унищожено от урбанизацията, има шанс да бъде опазено за поколенията.
- Какви са последиците за холдинг "Планекс" от кризата? Кое е най-трудното решение, което се наложи да вземете?
- Тази година "Планекс" става на 20 години и за това време сме видели и кризи, и възходи. Дейността ни е основно в две направления - строителство чрез договори с инвеститори и строителство на собствени обекти, предназначени за продажба - апартаменти, офиси, магазини и т.н. Кризата удари повече първото направление поради замразяването на много нови проекти, оттеглянето на инвеститорите от строителния пазар и въобще намаляването на инвестициите. Както за нас, така и за всички в бранша, тук свиването е около близо два пъти.
По второто направление - да, има известно намаляване на цените на имотите, на броя сделки. Положителното е, че ние правилно избрахме сегмента, който предлагаме (над-обичайното средно ниво). Продуктът ни е добър и на фона на пазара като цяло, продаваме успешно. За миналата година - около 60 имота, тази също върви добре. Сбъднаха се личните ми прогнози, че в кризата се реализира единствено качественият продукт. Както на всички, така и на нас не ни е лесно. Налага се да се вземат тежки решения - съкращаване на дейности, хора, "изпиляване" на цените на строителството, за да бъдат конкурентни и т.н. Стремим се да компенсираме с много по-задълбочени анализи, промяна на модела на управление към този, който ще бъде след кризата. Ще спечелим от това, че ще станем по-разумни и предпазливи, по-пестеливи и пресметливи. Както и навремето още Атанас Буров го е казал - "Бързата печалба изяжда фирмата", така неконтролираният растеж, всеядният пазар, липсата на правила, корупцията, създадоха условия много от случайните фирми в бранша да се самоликвидират. За съжаление никой, в т.ч. и цялото общество, не печели от това. Резултатите са огромна междуфирмена задлъжнялост, съкращаване на хора, трудности в обслужването на кредити и лизинги.
- В личен и семеен план трябваше ли да свивате разходите си, намалихте ли почивките и екскурзиите, отказахте ли се от обучение на децата в чужбина?
- Моите деца се изучиха в България и големите вече работят във фирмата. По принцип никога не съм живял луксозно и показно и заедно със съдружника ми години наред предпочитахме да реинвестираме средства в бизнеса. Вярно е, че сега собствените ни производства, кранове, кофражи и техника не могат да се натоварват, както бихме желали. Но и тази криза ще отмине, след което се надяваме, че отново ще ги използваме пълноценно. Смятам, че живея нормално. Ще бъде пресилено да кажа, че свивам разходите. Но в същото време приходите са замразени, което показва елементи на кризисно мислене. Още повече че след "замразяването" може да се наложи и намаляване на личните приходи.
- Според вас адекватни ли са антикризисните мерки на кабинета, за да помогнат на бизнеса и в частност на строителния сектор?
- Правителството пое управлението на страната в изключително тежък момент - външна и вътрешна криза, корупция на всички нива, липса на държавност, изключително негативно, да не кажа пренебрежително отношение - не само от европейските институции, а и от европейците въобще. Тенденция за спад в икономиката, което автоматично означава падащи бюджетни приходи, хазна със задължения. Със сигурност и финансирането на проекти от европейските фондове няма да има решаващо значение за излизане от кризата на строителния бранш като цяло. То ще повлияе на фирмите, занимаващи се с инфраструктура - пътна, жп, пречиствателни станции и ВиК мрежи. Останалите фирми (около 90%), занимаващи се с високо строителство, продължават да бъдат в същата ситуация.
Извън строителния бранш ситуацията е подобна - лека и хранителна промишленост, мебелно производство, транспорт, търговия и т.н.
Не ми е работа да давам съвети. Но като добросъвестен гражданин мога да споделя какво мисля.
1. Необходима е целенасочена политика от правителството за подпомагане на българското производство и стимулиране на вътрешното потребление - от храната и дрехите, до жилището.
2. Успешните действия срещу престъпността и корупцията могат да се допълнят с административни облекчения, данъчни преференции и икономическа изгода за привличане на европейски и световни инвеститори в индустрията, логистиката, земеделието и леката промишленост. С две думи - България да стане желана и благоприятна среда за инвестиции.
3. "Изкарване" на държавни средства (от нов заем, може и от резерва при обосноваване на необходимостта от това и всички процедури) и насочването им към общините към целево финансиране на публично строителство - училища, детски градини, социални жилища, саниране на сгради, обекти на културата, спорта и т.н. В момента е изключително изгодно при ниските цени на строителството, държавата да инвестира. Да не говорим, че в последните 20 години освен че тук-там се строиха детски градини - има построен само един музей в Стара Загора и нито една опера, галерия, театър т.е.
4. Въпреки че банките са частни, не може държавата да не намери механизми за коригиране на поведението им на пазара - към бизнеса, който произвежда и към инвеститорите, които търсят финансиране. В момента банките се занимават основно с две неща - събират си парите и предоговарят по-тежки условия с кредитополучателите.
5. С цената на всичко - да не се "пипат" данъчните закони и да не се увеличава данъчната и осигурителната тежест за фирмите.
- Банките започнаха ли да кредитират фирмите от бранша?
- Ако заради кризата сме очаквали с банките да се работи трудно, то реалността показва, че вече се работи много трудно. Може би защото и те изпитват затруднения - множество лоши потребителски и ипотечни кредити, от проектно финансиране и т.н. Но тъй както те бяха двигател на растежа, така и с обратен знак те стават ускорител на фалирането на фирми, ако не се вземат предвид възможностите на фирмите да си погасят кредитите.
- Как може да се надхитри кризата?
- Не знам. Всъщност, ако нямаш кредити и имаш някой лев настрана - можеш да я надхитриш. Работниците на улицата, като не работиш - не губиш, харчиш си резервите, а след кризата всичко отначало. Продължаващите да работят фирми, въпреки форсмажорната обстановка, запазвайки квалифицирания си персонал, с цената на ежедневни загуби, ежедневно се борят с кризата. Няма формула как да я "надхитрят".
- Като общински съветник от бизнеспартия "Глас" смятате ли, че протестите срещу дупките във Варна можеха да бъдат предотвратени? Само зимата и липсата на пари ли са причина за тях?
- Проблемът не е в пълненето на дупките, а в липсата на стратегия за поетапна рехабилитация на основната улична мрежа в града - планирано, подредено по важност, на разумни цени, резултат от конкуренция. С конкурси обект за обект, а не за три години напред. С 3 млн. лева се строи 1 км магистрала, с 3 млн. лева сигурно може да се направи рехабилитация на 3 км четирилентови улици. И ако се контролира качеството и не се прокопава безразборно, а се забрани прокопаването въобще, такава рехабилитирана улица няма да има дупки поне 10 години. Т.е Общината с 6 милиона лева годишно може да извършва пълна рехабилитация на 6 км/ годишно или 60 км за 10 години. След това започваме отначало. Протестите трябва да променят начина на управление, а не конкретния проблем - иначе утре ще стачкуваме за паркирането, вдругиден - за местата в детските градини, а по-вдругиден  - за бездомните кучета.
Кръстина Маринова
 
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж