EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Часът на истината дойде

 01/11/2008 Часът на истината дойде
Инж. Пламен Андреев, управител на Планекс Холдинг, в интервю пред Мария Радмилова, Money.bg
 
Основният проблем на строителните предприемачи са продажбите, твърди управителят на „Планекс Холдинг" инж. Пламен Андреев
 
Г-н Андреев, в оповестената си на 27 октомври анкета за бизнес конюктурата в страната националната статистика отбеляза, че бизнесът е с доста песимистични прогнози за строителния сектор. Самите предприемачи по-скоро очакват запазване и дори понижаване на строителната активност. А вие?
- Няма вечно щастие. Когато сме най-добре е логично да очакваме, че след периода на растеж следва друго. По-неприятното е, че този процес не е плавен и не дава достатъчно време за реакция и промяна на нагласите на бизнеса. Така както строителството и имотите бяха в основата на икономическия растеж, така е и нормално проблемите във финансовия сектор в световен мащаб да го засегнат най-сериозно. В голяма степен строителството и бизнесът с имоти са зависими от международния пазар - от купувача чужденец, до кредитирането на чуждестранния инвеститор, явяващ се възложител на българските строителни фирми. Временното „замразяване" или отлагане на реализацията на проектите на чуждестранните, а и вътрешните инвеститори, както и ограниченията в ипотечното кредитиране на българския купувач, предполагат определено понижаване на строителната активност. Трябва да сме доволни, че България беше доста дълго „гореща инвестиционна точка". В същото време обаче световната финансова криза ни изненада неприятно и ни постави пред много неизвестни.
 
Кои са основните проблеми на строителните предприятия в момента?
- Основният проблем на строителните предприемачи са продажбите и очаквания за трудности при разплащанията  между инвеститор и строител, породени от финансовата криза. „Свиването" на обемите и недостига на оборотни средства ще „стопи" печалбите, а в такава ситуация растеж не следва да се очаква. Дано критичният период да бъде по-кратък.
 
Смята се, че строителството е един от секторите у нас, който не само се нарежда сред първите засегнати от световната финансова криза, но и който ще претърпи най-сериозни поражения. Реална ли е тази прогноза?
- По-големите фирми се готвеха за тази ситуация и заради това очакват както намаляването на обемите, така и определен период така да се каже „нулева печалба".
По-младите, малките или средни фирми, които бързо „израснаха" в инвестиционната еуфория, но инвестираха неправилно, ще имат проблеми. Особено тези, които са инвестирали във ваканционни комплекси.
 
Очаквате ли фалити на фирми? Заради липса на капацитет, скъп кредитен ресурс, недобре обмислени проекти?
- Не ми се иска да използвам точно думата „фалит". Дано браншът се размине с определени финансови затруднения и последователно излизане от тях, посредством предоговаряне на условията по договорите, оздравителни програми и т.н. Истината е, че няма да бъде така, както беше. Кризата е урок, а който не може да се справи ще повтаря класа или ще бъде изключен за лош успех. Засега има индикация за възможни проблеми, а и реално те все още не са факт.
 
През последните няколко години повишаващите се цени на недвижимите имоти бяха основен двигател на икономическия растеж в България. Трендът обаче се преобърна почти на 180 градуса. Какво предстои?
- Прекалено големият интерес на британците към България и интензивното навлизане на чуждестранни инвеститори на нашия пазар доведоха до два проблема. Стигна се до еуфорични инвестиции във ваканционни обекти и изкуствено се повишиха цените на земята.
Ако всички заявени проекти към момента бяха реализирани, диспропорцията предлагане-търсене щеше да доведе до още по-сериозни проблеми вследствие на финансовата криза. За пример могат да бъдат дадени най-вече ваканционните имоти. Но такъв може да бъде даден с имотите във всеки един сегмент, в който преценките за търсене и предлагане са нереални. Часът на истината дойде. Времето на великите обещания за очакван интерес, за „потенциалните клиенти" на например на мола (за всеки следващ проект по половин България), за многото европейски фирми, които ще дойдат във Варна или Силистра, отмина. Сега ще се наложи всяка икономическа обосновка на проект да има относителна грешка до 10%.
 
Неотдавна премиерът обяви, че в бюджета за 2009 г. ще бъдат предвидени над 4 млрд. лв. за инвестиции, за да се компенсира намалелия приток на чужди инвестици. Трябва ли тези средства да се насочат само за изграждане на инфраструктура?
- Вярно е, че инфраструктурата е един от проблемите за реализиране на недвижимостите, но наливането на средства било за компенсация или от излишък ще облагодетелства една малка част от строителния отрасъл. Толкова години сме карали без инфраструктура, още малко ще можем. Зависи как правилно ще се разпределят средствата включително и по общини, за да се обхване по-голяма част от строителния отрасъл и се подпомогне в периода на затрудненията.
Но е възможна и друга позиция - проблемът с финансовата криза е финансов и е логично „инжекцията" да бъде в тази сфера. Считам, че инвестирането в публичния сектор, инфраструктурата, а и намаляването на данъците, осигуровките, премахването на лицензионните режими и други подобни са мерки, които трудно биха спасили аварийно в буквалния смисъл бизнеса в условията на финансова криза.
В случая за каквото и да говорим - става дума за пари, за липса на пари, управлявани от банките и за необходимост от тях в много широк спектър на бизнеса. Всяко поражение, на който и да е орган на „тялото-бизнес" променя функциите на целия организъм. Неговото оздравяване и оцеляване е свързано с терапия. Трябва да се оперира източникът на поражението – финансите. Или най-малко да се назначи процедура за неговото лечение.
 
А сега накъде
В ситуация, в която светът говори за рецесия, в България растеж не може да има. Не бива обаче и да се поддаваме на внушения, слухове и преекспониране на обстановката, за да не се поражда паника. Просто трябва да се пренастроим за работа в нови условия. Да проявим повече гъвкавост, предпазливост, прощаване с разточителността, намаляване на печалбите и запазване на доверието между стопанските субекти. Това, което е построено ще се продаде, макар и по-бавно.
Особено важно е какво ще бъде състоянието на банковата сфера. Би следвало обаче да продължи нормалното кредитиране на фирми и граждани, естествено при по-голяма взискателност и предпазливост на банките. Евентуалното капсулиране на банките ще бъде една от основните причини, ако се стигне до крах в строителството, имотите и масови фалити на фирми.
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж