EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

В такъв хаос като сегашния, по каква причина да си купиш имот в България?

 03/10/2008
Интервю на инж. Пламен Андреев, управител на Планекс Холдинг, Dnevnik.bg

Какви са шансовете на проектите в застроените курорти, към които няма търсене?
- Не само в застроените, но и в незастроените курорти реализацията на нискокатегорийните (масови) обекти ще бъде много трудна. След като дори и намалената цена не води клиенти, ясно е, че решението е другаде. Чувствително намалелият брой на потенциалните купувачи ще предпочитат качествените имоти, в готови сгради, с отлична среда и инфраструктура,
услуги и занимания, което на практика ще "нулира" продажбите на зелено.

Останалото ще бъде "паметник на българския бум на пазара на недвижимости" и на времето, в което всички се правеха на строители. В такава ситуация може и да е парадоксално, но в по-благоприятна ситуация са сградите, в които няма нито една продажба. На такива обекти може да се промени функцията и предназначението по-лесно и свободно. Готови сгради, особено в курортите в близост до големите градове, биха могли да се преобразуват в социални домове, студентски общежития или домове за стари хора - естествено при коренно различен бизнес план и при финансови възможности на инвестиралия ги.

Кой и как ще се погрижи за проектите, които ще останат недовършени?
- По принцип ангажиментът е на носителя на правото на строеж или собственика на сградата. Но ако той няма пари да я завърши? Ако е взел кредит за строителство? Тези строителни предприемачи, които успеят да завършат обектите си, да издържат на кризата година и половина - две, може би, при по-бавен темп и за по-дълъг период от време, ще успеят да реализират имотите си. За останалите случаи важи вариантът с "паметниците".

До каква степен руските купувачи могат да компенсират отлива на търсене от Великобритания и Ирландия. Кои са новите потенциални купувачи?
- Тази категория руски купувачи, които могат да компенсират отлива на англичани и ирландци, са твърде малко. Повечето от руските клиенти първо търсят съвсем друг продукт и второ  - също си правят сметките за доходност не по-малко от англичаните. Освен това всички руснаци питат: "Как ще стигнем да имота си, за колко време, къде ще имаме по-добри условия - в Кипър, Испания или в България". Единственото ни предимство на този етап са славянската душа и лесната езикова комуникация. Но това не може да компенсира изцяло липсата на инфраструктура, летища и полети, визови облекчения, национална туристическа реклама. Оттук и недостатъчно силният интерес на руснаците към България.
По отношение на новите потенциални купувачи, мисля, че такава "вълна", каквато беше англо-ирландската, няма да има. Новите купувачи са всички хора, които биха намерили добрите условия на живот и сигурност на инвестицията си в България. Това са всички европейци - от скандинавските страни, от новите членове на Евросъюза, от руските републики, завръщащите се български емигранти, самите българи с растящи доходи. Ще нараства значението на това какъв е продуктът и съответствието между неговите качества и цената; професионалната и коректна поддръжка, управление и експлоатация на придобития вече имот.

Най-важното след нормализирането на пазара ще бъдат имиджът и репутацията на страната, развитието в качествено отношение на туристическата индустрия във всички сегменти на туризма и условията за живот, които страната ни ще предлага. В такъв хаос като сегашния, по каква причина да си купиш имот в България?
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж