EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Допълнителните услуги в имота често са мотив за покупка

 22/07/2008 Допълнителните услуги в имота често са мотив за покупка
инж. Даниела Стефанова, управител на "Планекс Инвест" ООДпред сп. "Индекс Луксозни Имоти", бр. 8/2008 г.

Инж. Даниела Стефанова е управител на „Планекс Инвест” ООД, компания, занимаваща се с планиране и управление на инвестиционни проекти, част от групата на Планекс Холдинг. Фирмата е основана през 2004 г. с предмет на дейност консултации и анализи на пазара на недвижими имоти, разработване на концепции за инвестиционни проекти, проектиране и строеж на жилищни, ваканционни, търговски и обществени сгради и съоръжения, реализация на инвестиционни проекти в областта на строителството и имотите, продажба на имоти.


Луксозният имот предполага не само добър проект, качествено строителство и висококатегорийно обзавеждане, но и пакет от задължителни и допълнителни услуги, т.е. сключване на договор за пропърти и фасилити мениджмънт. Наличието на тази услуга е значително предимство както за българските, така и за чуждестранните граждани. Нерядко именно предлагането на тази допълнителна услуга е причина клиентът да закупи имота. За българските купувачи това е възможност да си спестят ценно време и доста главоболия. Що се отнася до чуждестранните граждани, наличието на тази услуга е просто задължителна. Tе не са запознати с българското законодателство, процедурите по деклариране на имота. В същото време на клиента трябва да се осигурява и пълна прозрачност на целия процес.

С цел улесняване и рационализиране на работния процес, организация и контрол върху качеството на услугите в един висококатегориен комплекс, е желателно управлението и поддръжката на имота да се извършват от една фирма. В противен случай може да се стигне до конфликт на интереси, който ще понижи качеството на услугата.

Що се отнася до различните услуги, свързани с обслужването на общите части, по-добрият вариант, макар и по-скъп, е прехвърлянето на отделните видове дейности към специализирани подизпълнители. Един луксозен имот не може да не предлага на собствениците и гостите си почистване на общите части, поддръжка на басейните и тревните площи, присъствието на домоуправител, който да се грижи за удобството на обитателите му. В този смисъл смятам, че фасилити мениджмънтът е неизменна част от един висококатегориен комплекс. За обитателите на висок клас имоти най-ценно е времето. Затова възможността някой да се грижи за собствеността им е от изключително значение.
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж